Všeobecné požiadavky na teplotu prostredia v odchovni a zóne zvierat

 

Druh a veková
Kategória hydiny
 Vek
 T E P L O T A
   
V týždňoch
Pri vykurovaní
celého objektu
Pri vykurovaní  objektu
a  zvlášť zóny zvierat
 
Min.
Max.
Opt.
Min.
Opt.
Min.
Opt.
Kurčatá
Odchov aj výkrm
Do 1 týždňa
30
32
36
30
32
18
27
1-2
28
30
35
28
30
18
22-23
2-3
25
27
30
25
27
18
21-23
  3-4
20
24
28
20
24
18
20-23
  4-5
16
21-24
28
18
21
16
18-23
  5-6
15
18-23
28
-
-
15
18-23
  7-8
12
18-23
28
-
-
12
18-23
  9-26
8
12-23
28
-
-
8
12-23
Nosnice dospelé  
8
12-23
28
-
-
8
12-23
   
 
 
 
 
 
 
 
Morky Do 1 týždňa
34
36
38
35
38
22
26
  1-2
32
34
36
33
36
21
24
  2-3
30
32
34
31
34
21
24
  3-4
28
30
32
29
32
20
22
  5-6
24
25
28
24
28
18
22
  7-8
18
22
28
-
-
18
22
  9-24
12
14-23
28
-
-
12
18-22
Chovné morky  
8
14-23
28
-
-
8
14-22
   
 
 
 
 
 
 
 
Húsatá a káčatá Do 1 týždňa
25
28
30
25
30
18
22-23
  2-3
22
25
30
22
30
18
20-23
  3-4
16
18
28
18
28
16
18-23
  5-22
10
18
28
-
-
10
18-23
Chovné husi a kačky  
1
18
28
-
-
1
12-23

Ak teplota v odchovni klesne pod minimálnu povolenú hranicu - hydina prežíva stres a následne často trpí podchladením. Takéto vystresované a podchladené mláďa podľahne častokrát nejakej infekcii, ktorá zapríčiní i jeho smrť v prípade, že sa nelieči. Toto je najčastejšia príčina úhynu niekoľko dní po zakúpení.

Venujte preto prosím maximálnu pozornosť teplote v odchovni a najme dostatočne hrubej podstieľke, ( min 15 cm hrubá podstieľka) aby Vám zvieratká neprechladli!!!

Prvá voda na pitie, ktorú pijú po preprave by takisto nemala byť studená, ale iba letná. (Môžete do nej pridať vit. C a glukózový cukor. C-vit. pôsobí antistresovo a glukóza je okamžitým prísunom energie po vyčerpávajúcej preprave).

V letných špičkách teplota v odchovni môže prekročiť vonkajšiu teplotu max. o 3 st. Celzia. (Morky a brojlery sú náchylné na "infarkt".v letných horúčavách - treba zabezpečiť zvieratám možnosť utiahnuť sa do chládku)!